Gäst på begravning

Gäst på begravning

Även om du inte hör till den avlidnes allra närmaste är det viktigt att du känner att också du har rätt att delta i sorgen. Som regel bör du försöka gå på begravningar, även när du är avlägsen släkting eller vän till den avlidne, eller dess familj. Det betyder ofta mycket för familjen att du kommer.

När ska man komma till begravningen?

Hur lång tid före begravningen man skall vara på plats beror på olika saker, bl a hur många gäster som kommer. Om det är ett mindre antal gäster kan det vara lämpligt att komma 15-20 minuter innan för att hinna hälsa på närmast anhöriga och övriga gäster. Om man förväntar sig att det blir väldigt många gäster bör man vara där i god tid för att hinna hänga av sig ytterkläder och hitta sin plats i ceremonilokalen innan begravningen tar sin början. Då räcker det att hälsa på de närmast anhöriga när ni kommer. Begravningsbyråns representant finns också där i god tid för att vara behjälplig.

Klädsel på begravning

Hur man behöver klä sig vid begravningar varierar som vid andra högtider.
Det vanligaste är, att om det inte står något om klädsel i dödsannonsen så tolkas detta som att det är valfri klädsel. Om man inte vill att gästerna ska ha mörka kläder på sig, kan man ange önskemål om Ljus klädsel i dödsannonsen.